Skip to main content
search
0

Esküvőre ceremóniamestert? – De hát tök felesleges!

Amikor először megkérdezték tőlem, hogy miért van szükség ceremóniamesterre egy esküvőn, akkor az kb így hangzott: “Miért kellene egy vadidegen az esküvőnkre, aki osztja az észt? Van 5 perced, hogy meggyőzz.”

Lement az 5 perc

Nem sikerült meggyőznöm. 🙂 Ha valaki azt hiszi, hogy esetleg az az 5 perc volt túl rövid, annak elárulom, hogy nem, nem csak az volt a gond. Akkoriban még csak azt tudtam, hogy én mit csinálok. Tudtam, hogy a legjobb tudásom szerint ceremóniamesterkedem, de valami hiányzott: fogalmam sem volt, hogy pontosan mit is ad hozzá egy esküvőjére készülő pár életéhez egy ceremóniamester.

Mivel enélkül is voltak munkáim, így nem mondom, hogy sokat töprengtem volna rajta. Viszont pár éve konkrétan azt kezdtem tanítani vállalkozóknak, hogy legyen a fejükben kristálytiszta az, hogy milyen előnyt ad a szolgáltatásuk az ügyfeleknek, ezért úgy láttam, hogy nincs menekvés. Ki kell derítenem, hogy egy ceremóniamester mit ad.

No nem kezdtem kimerítő kérdőíves kutatásba, csak elkezdtem figyelni:

Figyeltem, hogy vajon konkrétan milyen igényeket fogalmaznak meg a párok a ceremóniamester felé.

Mi kell egy párnak?

A ceremóniamester

„Legyen szimpatikus”

„Legyen kellemes a megjelenése”

„Legyen igényes”

„Legyen pontos”

„Legyen meg a kémia”

Ezek azok a dolgok, amik az első találkozó első percében (na jó első 15 percében) kiderülnek. Ezek körülbelül benyomás alapján tisztázódnak.

Viszont vannak olyan elvárások a párok részéről, amikkel ők is csak a szervezés során szembesülnek.

Amire a párok sem gondolnak… elsőre

Például: A szervezés valamely pontján: ”Kellene egy jó fotós…, írjuk be Google-ba.” Erre a Google kevesebb, mint 1 másodperc alatt kidob majd 5millió találatot.

Lehet dönteni…

Vagy: A templomból kijőve először fotózkodjunk, majd koccintsunk, aztán mielőtt a fél násznéptől búcsút veszünk, akkor gratuláljunk? Vagy rakjuk előre fotózást. Egyáltalán hogyan búcsúzzunk el azoktól, akik a vacsorára nem hivatalosak. Mi lesz, ha elered az eső?

Talán a legjobb példa, hogy mit ad hozzá (A dumán kívül) egy ceremóniamester az esküvőhöz, az a következőből történetből derül ki:

Az igazi ok

Az egyik legjobban szervezett esküvőmön, amikor felmerült egy nagyobb probléma és a párhoz akartam menni a kérdéssel, akkor volt egy barátja a vőlegénynek, aki megállított és azt mondta, tőle kérdezzek.

„Andráséknak nem az a dolguk ma, hogy döntsenek, hanem, hogy élvezzék a napot.”

Na ő volt a hagyományos, amerikai értelemben vett best man. Mivel Magyarországon ilyesmi nincs, így ő helyette a megfelelően felkészült ceremóniamester dolga, hogy a párt megkímélje az apró-csepről ügyekben való döntéstől és a pár csak élvezze a nagy napját.

Honnan lehet tudni, hogy a megfelelő ül szembe veled?

A fentiek talán jól tükrözik: az első találkozómon a legerősebb eszközöm az, hogy végigvezetem a párt a saját esküvőjükön. Végig fogva a kezüket, tanácsokat adva. Egy csomó döntést már ott meghozunk, vagy ha nem, akkor egy alapötlettel indítunk, aztán “majd változhat”. De mire az első találkozóról felállunk, még azelőtt a döntés előtt, hogy velem akarnának dolgozni, már egy előrehaladott tervvel gazdagabbak.

Egy olyan sok hetes barátoktól tanácskérés, neten utánaolvasás utáni bizonytalan döntéscunami meghozatalától kímélem meg őket, amelyek már önmagukban is megkeseríthették volna a szervezés élményét.

Emellett az esküvő napján, folytatva az első találkozó lendületét, igyekszem minden döntést az ő szellemiségükben meghozni és tényleg csak a végső esetben kérni a segítségüket. (Például amikor egy ír vendég áttörte a kúria kerítését és “elszabadult”, majd a polgárőrök és végül a rendőrök segítségét kellett kérni, hogy visszatereljük a buli helyszínére. No akkor azért muszáj volt beavatnom a párt…, de ez egy másik történet 🙂 )

5 perc mire elég

Szóval ha ma megkérdezné valaki tőlem, hogy “Miért kellene egy vadidegen az esküvőnkre, aki osztja az észt?”, akkor azt mondanám, hogy

“Ugyanazért, amiért a szülészorvosnak is a sokszáz szülést levezetett, tapasztalt szülészt választod: Hogy az életed nagy napját egy olyan profi vezesse végig, aki ismeri az igényeidet, tudja a vágyaidat és ennek megfelelően gondoskodik az események folyásáról és hogy Te és a vendégeid is jól érezzék magukat.”…

És még maradna is időm az 5 percből. 🙂

Ha esküvőre készülsz, talán érdekesek lehetnek az alábbi postok is:

Így várasd a vendégeid!

Hogyan csinálj elefántból bolhát?

My 5 Rules Of eMCeeing a wedding (#1 Smile)

My 5 Rules Of eMCeeing a wedding (#2 Be Aware)

My 5 Rules Of eMCeeing a wedding (#3 Names)

Something went wrong before a speech? Now what?

Légy figyelmes! Egyszerűsíts!

Ha pedig mégis CM-et keresel, akkor:

herendigabor.hu/atis

Leave a Reply

A 3 legjobb módszer, hogy ne izgulj a közönség előtt!

3 hétköznapi életben gyakorolható módszert mutatok be neked, amely kis gyakorlással segíteni fog abban, hogy ezek a helyzetek ne jelentsenek éjszakákon át tartó forgolódást és szorongási rohamokat a legváratlanabb helyzetekben.

Töltsd le a videót és vállald be nyugalommal a soron következő előadást.