Skip to main content
search
0

Döntsd el, hogy miért!

By 2019-06-11november 2nd, 2020Crash course, Pitch, Public Speaking

Amikor először megnéztem a Hotel California akkusztikus verziójának előadását a Youtube-on, rögtön a gitárért nyúltam, hogy azonnal megtanuljam a fantasztikus kezdő futamokat. Aztán amikor már 10 perc után őrülten görcsöltek az ujjaim a gyakorlástól, akkor hamar el is felejtettem, hogy miért vágtam bele a dologba.

Ugyanígy, amikor sielni kezdtem tanulni, észrevettem, hogy az első 1-2 nap, sőt 1-2 évben patikamérlegen tudtam csak mérni a sikerélményeimet. A seggreesések viszont megszámlálhatatlanok voltak.

Nem megy minden rögtön

Egyszerűen vannak dolgok, amiket könnyen meg lehet tanulni, van viszont, amihez pedig idő és kitartás kell.

Ez persze nem meglepő. Akinek van jogsija, az tudja, milyen lehetetlen vállalkozásnak tűnik az elején mindenre egyszerre figyelni. Frusztrálónak, idegesítőnek és reménytelennek érződik. Aztán idővel és kitartással eljutsz oda, hogy azon kapod magad vezetés közben, hogy megreggelizel, átfutod a híreket, beszélgetsz és talán még balesetet sem okozol.

Kész vagy megfizetni az árát?

Éppen a fentiek miatt, amikor jönnek hozzám ügyfelek, hogy szeretnének veszett jó beszédeket mondani, elgondolkodom: vajon tényleg készen állnak a munkára? Nem inkább csak egy varázsütésre vágynak, amelytől csodák csodája, imádni fogja őket a közönség?

Mindenkinek elmondom, hogy ha valóban elkötelezett a fejlődés mellett, akkor iratkozzon be a legkeményebb, de legeredményesebb képzésre, az Add El(ő) Magad képzésre. Itt 2-3 hónapig, alaposan meggyúrom. Rájön, hogy hol tart, milyen mélységei vannak még egy jó beszédnek és ha komolyan veszi és készül, akkor nem tudja megúszni, hogy történjen transzformáció az életében.

A gond azzal van, hogy az ilyen mértékű transzformációra kevesen és ritkán állnak készen. Nem megfelelő a miértjük.

Aztán lassan rájöttem, hogy ezzel semmi baj nincs.

Így is OKÉ vagy

Sőt!

Én a kezdetekkor napokat voltam képes rászánni egy-egy beszéd felkészülésre. Mikor versenyre készültem öt különböző coachnál jártam egyetlen beszéd miatt.

Én hajlandó voltam megfizetni az árát.

De én ezt választottam hivatásomnak.

Vajon mi történne, ha a legnagyszerűbb tehetséggel megáldott vállalkozóink és vezetőink napokat töltenének egy-egy beszédre való készüléssel? Mi lenne, ha a vezérigazgatót keddenként egész nap nem lehetne zavarni, nem reagálna egyetlen emailre, nem menne találkozókra, mert mindig az aktuális slideshow-ját tökéletesítené?

Az idealista énem szerint valószínűleg elképesztő érdekesek és izgalmasak lennének a beszédek. Érdemes lenne beülni az előadásokra egy-egy konferencián.

A realista énem viszont belátta, hogy ahhoz, hogy egy vállalkozó bemutatkozzon egy üzleti reggelin, vagy egy konferencián, nem akar negyedéves transzformációs projektbe kezdeni. Ő a saját projektjeire akar koncentrálni. Emiatt a sikeres bemutatkozáshoz csak egy gyors, azonnal használható megoldást akar. Az ő, személyre szabott helyzetére akar egy bemutatkozót.

Szóbeli bemutatkozás izgalmasan

Éppen a fentiek miatt azon kezdtem dolgozni, hogy az eddigi tapasztalataimból táplálkozva frappáns, találó, izgalmas bemutatkozókat állítsunk össze KKV-k vezetőinek.

Természetesen nem én rakok össze egy konzerv szöveget, amit mindenki elmond. Ehelyett, amikor egy ügyfél ütős bemutatkozást szeretne, ami mindig vele van és kiállja a liftpróbát, akkor ehhez összeülünk. Majd átbeszéljük, hogy mit csinál, kiknek, milyen előnnyel és közösen összeállítunk egy jól működő, dögös bemutatkozót, ami után nem ússza meg, hogy le akarjanak ülni vele beszélgetni.

Mindez akkor hasznos, ha az ügyfeleim úgy vannak vele, mint én a zenéléssel: nem akarok a Madison Square Gardenben a színpadon gitározni. De azt azért szeretném, hogy én magam és a családom a barátaimmal élvezzük a zenét. Ehhez persze kell némi gyakorlás, de rögtön meg is lesz az eredménye.

Mi a miérted?

Ahhoz, hogy tudd, hogy transzformációra van szükséged, vagy pedig csak egy gyorstalpalóra, mindenekelőtt döntsd el, hogy miért! Miért akarsz nyilvános beszédet tanulni? Csak az első jó benyomást akarod megszerezni? Vagy kint akarsz állni 15 000 ember előtt és síró szemeket akarsz látni?

Ha nem tudod eldönteni egyedül, akkor írj, hátha tudok segíteni. 🙂

Leave a Reply

A 3 legjobb módszer, hogy ne izgulj a közönség előtt!

3 hétköznapi életben gyakorolható módszert mutatok be neked, amely kis gyakorlással segíteni fog abban, hogy ezek a helyzetek ne jelentsenek éjszakákon át tartó forgolódást és szorongási rohamokat a legváratlanabb helyzetekben.

Töltsd le a videót és vállald be nyugalommal a soron következő előadást.